top of page
IMG_7719000.jpg
Bodi vzrok, ne posledica
Pripravila: Liljana Vogrinec/ foto: Robert Vogrinec / objavljeno v: Moja Hiša Moj Dom Design 2020

Metka Pal je specialistka za zaključevanje prodajnih pogajanj, poznana po pristopu, ki podjetjem drastično poveča promet. V Slovenijo je pripeljala edinstveno znanje, ki je prodajni postopek postavilo na glavo. Brez balasta, z učinkovitimi orodji predaja prodajnikom in vodjem podjetij znanje, ki ga lahko takoj uspešno uporabijo v praksi.

Potem ko je bila petnajst let direktorica uspešnega podjetja v tujini, je pred sedmimi leti svoji profesiji dodala znanje, ki si ga je pridobila v Londonu, Budimpešti, na Floridi in na Karibskih otokih in se pridružila ekipi trenerjev, ki je vodilna v srednjevzhodni Evropi.

Njen entuziazem, strast do dela in strokovnost odražajo najpomembnejšo lastnost, ki jo po njenem učenju mora imeti sodobni vodja – tj. duhovni kvocient. To je pokazatelj tiste moči, ki jo mora imeti vodja, da doseže, da se stvari zgodijo, da so naloge narejene. Da je le-ta vzrok in ne žrtev dogajanja v okolju.

Napisala je štiri knjige o prodaji in vodenju, ki 7000 sodelujočim na njenih seminarjih, hkrati z znanjem, ki ga posreduje, pomagajo kreirati njeno poslanstvo: ustvariti novo prodajno kulturo, v kateri poklic prodajnika, tudi v teh gospodarsko negotovih časih, pridobiva na veljavi in ugledu.

Zanimalo nas je, kakšen je njen delovni ritem, kaj jo drži v kondiciji in seveda, kakšen je njen odnos do doma in ambienta.

Kakšen je za vas idealen dom? So to stroge linije minimalizma ali toplo, udobno, domačno?

Lepo je, če te stanovanje objame, ko vstopiš vanj. Moj okus se je z leti stilsko precej spreminjal. V nekem obdobju mi je bil všeč minimalizem, potem pa sem hladne in stroge moderne linije začela kombinirati s kosi starega pohištva in dodatki, da bi v prostore vnesla več topline in domačnosti. Bela barva, pohištvo s pridihom vintagea in »cute« detajli, ki dajo dušo stanovanju, tvorijo slog, v katerem zdaj uživam.

LOT_5390_.jpg

 

»Must have« doma? Brez česa doma nikakor ne bi mogli shajati?

Pomembno mi je, da je dom lep in funkcionalen. Da so prostori, oprema, predmeti v skladu z mojimi navadami in estetskimi potrebami. Vse, kar imam zdaj doma, je premišljeno izbrano in zato »must have«, ker ničesar ne pogrešam in nič ni odveč.

 

Koliko pozornosti posvečate spanju? Vam je pomembno?

Čas, ki ga posvetim spanju, je kratek in mora biti zelo kakovosten. V spalnici se dan začne in konča, zato je dobra energija tega prostora zame zelo pomembna.

 

Je vaše jutro zgodnje? Kako poteka jutranja rutina?

Rada imam jutra in zelo zgodaj vstajam. To je čas, ki ga lahko posvetim kreiranju dneva, ki je pred mano, jogi ali sprehodu po čudovitem mariborskem parku. Tudi čas za lastno učenje najdem zjutraj.

V dan rada zaplavam brez naglice. Del jutranjega rituala je tudi kapučino v bližnji kavarnici, ki ga pogosto vzamem kar s sabo v avto in si ob dobri glasbi med potjo še malo podaljšam jutro.

Nekoč sem prebrala misel, da je človek kot violina, ki jo moraš vedno znova uglaševati, da lahko potem izvabiš iz nje vrhunske zvoke. Pomembno je, s kakšnim tonom človek zveni in kako s tem vpliva nase in na okolico. Jaz se uglasim zjutraj.

LOT_5447.jpg

Se glede hrane uvrščate med gurmane?

Rada dobro in zdravo jem, zelo rada tudi kuham. Gurmanka sem v smislu okusov, raznolikosti. Všeč sta mi tradicionalna madžarska in mediteranska kuhinja.

 

Koliko pozornosti posvečate modi in oblačenju? Menite, da mora za garderobo biti doma posebej urejen prostor?

Audrey Hepburn je nekoč dejala: »Tako rada imam modo, da je to že greh.« ....Obleka, urejenost, negovanost so del tona, s katerim človek zveni. Tudi doma sem rada urejena. Prijetno je zjutraj odpreti omaro, v kateri je red in nekaj trenutkov meditirati nad tem, kaj naj oblečem. Tudi za to zjutraj potrebujem nekaj časa. Ko je bila moja hčerka, ki ima izjemen čut za estetiko, še zelo majhna, se je zjutraj postavila pred svojo omaro in zamišljeno rekla »kaj si naj oblečem?«. Takrat sem ugotovila, da se ženske s tem vprašanjem verjetno rodimo.

 

Menite, da obstaja povezava med redom doma in tistim pri delu?

Zagotovo je red zelo pomemben, zagotavlja mi mir. Poklic poslovnega trenerja je povezan tudi z delom od doma in sploh ne morem začeti delati, če je okrog mene nered. Vse stvari morajo biti na svojem mestu, v dobrem stanju, pripravljene za uporabo.

Lahkotnost življenja je povezana s tem, da ni navlake. Niti v stanovanju niti v duši.

Če bi lahko k sebi domov v goste povabili kogarkoli. Kdo bi to bil?

Za tiste, ki so mi blizu in jih imam rada, si z veseljem vzamem čas, tudi tako, da jih povabim v goste. Najbolj dragoceni pa so mi trenutki, ki jih preživim z mojima otrokoma, ki si počasi že utirata samostojne poti. Oba sta nadarjena in uspešna umetnika. Sin Peter v tujini študira dramsko umetnost in obenem gradi uspešno glasbeno kariero. Tudi hčerka Laura, maturantka, je za nadaljevanje šolanja izbrala tujino - študij violine in klasičnega petja. Trenutki, ki jih preživimo skupaj, so tako bolj redki in zato zelo dragoceni.

Dnevno sem v stiku z zelo velikim številom ljudi na mojih seminarjih in pri tem res uživam. Je pa luštno, ko vstopim v mir svojega doma, zato takrat nimam želje po kakšnih velikih druženjih.

 

 

Katere knjige so vas obeležile, kako, kdaj, zaradi česa?

Knjige so zelo zanimivo vplivale na moje življenje. Bila so obdobja, ko sem bila od njih celo nekoliko odvisna. Pri vsaki novi knjigi sem upala, da bom dobila čarobno formulo za reševanje situacij v življenju. Zato imam toliko knjig, da bi lahko odprla antikvariat. Ko sem aktivno začela spreminjati svoje življenje in ga oblikovati po svojih željah, sem opazila, da so se zelo spremenile vsebine, po katerih sem začela posegati. Postala sem zelo izbirčna glede vsebin. Bolj kot življenje živiš, manj bereš o tem, kako naj bi ga živel ...

V preteklosti bi med avtorji verjetno izpostavila Paola Coelha, Dana Millmana, pa številne avtorje instant psihologije, za katero sem ugotovila, da ne deluje. Zdaj tega ne berem več.

Moja najljubša knjiga je Pot k sreči, ki jo zelo rada podarim tudi prijateljem, med avtorji pa L. Ron Hubbard, Tamás Kasza ... Rada imam vsebine, kjer dobim pravo uporabno znanje. V preteklosti so nas namreč učili marsičesa, kar je v resnici popolnoma drugače.

 

Zasebno življenje vs. kariera? Obstaja ločnica ali je pri vas kako drugače?

Življenje je lepo, če ga znaš živeti. In jaz ga znam. Ključ je v tem, da sem prisotna v sedanjosti. Svoj poklic imam neizmerno rada in zato ne čutim, da bi moje delo bilo nekaj, kar bi morala puščati pred vrati.

 

V stroki ste prepoznani kot specialistka za zaključevanje prodajnih pogajanj. V katerem aspektu posla najbolj uživate?

V rezultatih, ki jih imajo moje stranke. Velik navdih je, ko vidim, da se njihovo življenje spreminja na bolje z znanjem in orodji, ki jih dobijo od mene. V Slovenijo sem pripeljala prodajni sistem, ki ni agresiven, omogoča pa, da prodajnik zaključi tudi do osemdeset odstotkov prodajnih pogajanj. V Sloveniji je bilo to povprečje do sedaj deset odstotkov. Dobro sodelujem s tistimi vodji, ki želijo, da njihovo podjetje raste in se širi na druge trge. To, da lahko pomagam tako velikemu številu ljudi, me polni z življenjsko energijo. Je pa res, da zelo uživam, ko sem na odru. Rada imam svojo publiko in oni mene. To je tista čarobna energija, ki se na seminarjih razvije med nami.

 

Menite, da se vam je bilo kot ženski v poslovnem svetu težje prebiti med uspešne? Ste se srečevali s kakšnimi predsodki?

Ženske dobimo od okolja toliko spoštovanja in priložnosti, kolikor si tega same ustvarimo. Prepričana sem tudi, da je od ženske odvisno, kakšen odnos bodo moški imeli do nje. Moški znajo biti gentlemani, če jih tega naučimo in jim predvsem to dopustimo. Da bi moški lahko odprl vrata avtomobila, ko ženska izstopi, ali ji pomagal obleči plašč, odprl dežnik, mora ženska ustvariti priložnost. Če avtomatično butne iz avta, prva vstopi v restavracijo ali ob odhodu sama pograbi svoj plašč, moški sploh ne more pokazati, da je lepo vzgojen.

Ženske nismo ogrožena vrsta, se pa ustvarja tak vtis, ko toliko govorimo o ženskem podjetništvu, pa o tem, česa smo vredne in česa ne ... V poslovnem svetu ženska lahko ostane ženska in to je odvisno samo od nje. V vlogo žrtve se tako ženska kot moški postavita izključno sama.

Podjetništvo kot vsak poklic terja, da opraviš določene naloge, ne glede na to, ali si ženska ali moški. Na primer: tako prodajnik kot prodajnica morata znati telefonirati, se dogovoriti za sestanek s stranko, znati zaključiti prodajo. Naloga direktorja ali direktorice v podjetju je, da doseže, da sodelavci opravijo svoje delo. To spet ni povezano s spolom. Morda prav zato nisem imela nikoli težav s tem, da bi bil kdo do mene nespoštljiv, nisem dobila nobenega nespodobnega povabila in od moških kolegov in poslovnih partnerjev sem se veliko naučila. Stereotipne težave žensk v poslovnem svetu so se me očitno izognile.

 

Ste avtorica štirih knjig poslovnega značaja, v pripravi imate peto. Kaj je po vašem pogoj za uspeh?

Uspeh je, ko človek živi v svojem času in svojem prostoru in ne v času in prostoru nekoga drugega. To pomeni, da dela, kar ga veseli in uresničuje svoje življenjsko poslanstvo. Lepo je, ko postaneš kar malo obseden s tem, kar delaš, tako kot svojo strast živijo umetniki. Denar pa je energija in priteče takrat, ko je ta energija usmerjena v neki cilj.

 

Kdo vam je v življenju dal najboljši nasvet in kakšnega?

Resnična duhovna svoboda je, ko postaneš sam sebi najboljši svetovalec. Za to pa potrebuješ znanje, pogum in sposobnost, da opazuješ in zaupaš v to, kar sam vidiš.

 

Kaj vas v življenju najbolj navdihuje? Kje se polnijo vaše baterije?

Delam, kar imam rada, zato se moje baterije ne praznijo. Jaz imam po seminarju pogosto še več energije kot na začetku in enako se dogaja tudi udeležencem. Morda prav zato zgodaj vstajam, ker komaj čakam, da se začne nov dan. Paziti moram le na to, da fizična kondicija dohaja psihično. To je moj izziv, ki ga rešujem z vadbo in hojo. Nikoli ne grem na dopust zato, ker bi se morala »spočiti od službe«. Ko se mora človek od nečesa ali od nekoga spočiti, potem je čas, da ugotovi, kje je vzrok za to. Najbolj pa me navdihujejo ljudje. Res jih imam rada in vedno znova dobim potrditev, koliko dobrih je na svetu. Zato iskreno verjamem, da nas čaka svetla prihodnost.

Trenutno vas najbolj okupira …

Pomagati čim večjemu številu vodij, da lahko ustvarijo samohodno podjetje. Da ga organizirajo in dosežejo, da vsak sodelavec ve, kaj natanko je njegovo delo in ga tudi opravi. In pomagati čim večjemu številu prodajnikov, da bodo znali doseči, da stranka zadovoljno kupi in plača njihov izdelek ali storitev. Prodajniki so srce gospodarstva in v podjetju so oni tisti, ki dajo gol. Zato morajo biti najbolj natrenirani.

 

V življenju ne morete brez …

Življenje imaš pod kontrolo takrat, ko ti nobena od skrajnosti ne povzroča težav. Ko nekaj imaš in se za to maksimalno potrudiš, ampak znaš stvari tudi spustiti, če je treba. Vsako krčevito oklepanje terja veliko napora in tisto, česar se oklepaš, se vedno bolj oddaljuje. Morda prav zaradi te moje sproščenosti ljudje, ki so zame pomembni, in tudi stvari, ostanejo ob meni.

 

Če bi se ozrli nazaj, kaj je tisto, kar bi sami sebi svetovali, če bi imeli to znanje in modrost, ki ju posedujete danes?

Spoznanje, da svoje življenje kreiram sama, mi omogoča, da lahko pomagam drugim. Največja vrednota je, če si v življenju vzrok in ne posledica. Svet potrebuje ljudi, ki verjamejo, da se vedno da nekaj narediti.​

 

 

 
Še vedno deset ur tedensko
posvetim svojemu lastnemu
izobraževanju.
 
V prodaji je še posebej pomembno,
da je prodajnik stabilen, da ve kdo je
in kakšne vrednote na trgu zastopa.
IMG_7656.jpg
bottom of page