top of page

VELUX Slovenija

Strešna okna zagotavljajo dnevno svetlobo

 

Da bi bilo življenje v novem in svetlem mansardnem stanovanju še posebej udobno, je bil potreben razmislek o dovajanju zadostne količine dnevne svetlobe skozi strešna okna. Pravilna velikost strešnih oken prinese v prostor naravno svetlobo, ki poveča bivalno udobje. Hkrati pa strešna okna omogočajo tudi prezračevanje prostora. Pravilna montaža strešnega okna je ključna za zagotavljanje vodotesnosti okna, vpliva pa tudi na učinkovitost toplotne zaščite, zato sta Arne in Katja ves del obnove, ki se nanaša na vgradnjo strešnih oken, zaupala podjetju VELUX.

»Če želimo doseči optimalni učinek osvetlitve, moramo biti pozorni na velikost in obliko strešnih oken in jih postaviti na takšna mesta, da bo svetloba enakomerno osvetljevala celoten prostor. Spodnji rob okna naj bi bil v višini do enega metra, saj se previsoko postavljena strešna okna težko odpirajo in čistijo. Upoštevati je treba tudi naklon strehe – običajno velja, da morajo biti pri manjšem naklonu strehe okna daljša. Poleg tega se lahko odločamo tudi med različnimi vrstami zasteklitve in materiala okenskega okvirja. Strešna okna so v primerjavi z okni v fasadni steni bolj izpostavljena vremenskim vplivom, zato sta kakovost materiala in pravilna vgradnja strešnega okna izjemno pomembni,« so povedali strokovnjaki podjetja VELUX.

_A3S9565_resize.jpg
_A3S9572_resize_.jpg

Pri vgradnji je pomemben vsak najmanjši detajl. Za vodotesen spoj med kritino, strešno konstrukcijo in oknom so potrebne kakovostne obrobe. Tip obrobe je odvisen od vrste strešne kritine in od tega, ali gre za posamezno ali skupinsko vgradnjo strešnih oken. Vgradnja strešnega okna vključuje tudi sekundarno kritino, ki jo namestimo na strešno okno, učinkovito toplotno izolacijo pa zagotovimo z izolacijskim okvirjem. Za pravilno vgradnjo strešnih oken je izjemno pomembna ustrezna notranja obdelava. Pravilno oblikovane notranje obloge znatno pripomorejo h kakovosti bivanja v mansardi. Prednosti so boljša osvetljenost prostorov, lažje upravljanje oken in pretok zraka tik ob oknu, kar zmanjšuje možnost nastanka kondenza.

Kako do dovolj naravne svetlobe za prijetno bivanje? Več na...

bottom of page