top of page
bogdan kronovsek088_.jpg
Doma si zaslužimo mir in udobje
Pogovarjala se je: Liljana Vogrinec; uredil: Dušan Waldhütter; foto: agencijaLOTOS.net / objavljeno v: Moja Hiša Moj Dom Design 2020

»Navdihuje me vse, povezano s tem, kako olajšati naše bivanje in življenje, izboljšati stvari, medsebojne odnose in nenazadnje samega sebe,« pravi Bogdan Kronovšek, direktor in lastnik podjetja Kronoterm.
Univerzitetnega diplomiranega inženirja računalništva in informatike odlikujejo natančnost, sposobnost povezovanja ljudi in znanja ter radovednost, s katero išče vedno nove poti za razvoj proizvodov, storitev in lastnega podjetja. Nominiranec in finalist, tako za Mladega managerja 2014 kot Slovenskega podjetnika leta 2019, je svoj entuziazem posvetil podjetju Kronoterm, ki ga vodi od leta 2010. Ustvarjajo visokotehnološke toplotne črpalke, ki so bile doma nagrajene s prestižnim Znakom kakovosti v graditeljstvu in so visoko cenjene v tujini, saj spadajo v sam evropski vrh. Miselnost, ki botruje tem uspehom, je z njegove strani premočrtna: tako v službenem kot v domačem ambientu išče izboljšave funkcionalnosti, ki naredijo bivanje tudi okolju čim bolj prijazno.

Kakšno misel, čustvo vam vzbudi beseda dom?
Dom je tam, kjer se počutim dobro, varno, sprejeto in ljubljeno. Kamor se z veseljem vrnem, v miru spočijem ter naberem novih moči za prihajajoče izzive. Ravno mir je tisto, čemur dajemo pri razvoju novih generacij toplotnih črpalk in ogrevalnih sistemov največji pomen, saj si doma najbolj zaslužimo mir in udobje.

Bogdan Kronovsek_home_agLotos (1).jpg

 

Se vam je odnos do doma oblikoval predvsem v otroštvu ali je odraz življenja, ki ga živite danes?
Seveda se je ključni odnos do doma oblikoval že skozi faze odraščanja. Se pa ta predstava skozi različna življenjska obdobja kasneje tudi malo spreminja in dopolnjuje.

Z ženo Nives in tremi otroki živite v energetsko varčni hiši, zgrajeni po načelih trajnostne gradnje. Katere so bile ključne smernice pri opremi vaše hiše?
Ključne smernice so bile, da bo hiša in vse okrog nje enostavno dostopno z invalidskim vozičkom ter da bosta tudi vsa oprema in funkcionalnost takšni, da mi bosta omogočali popolno samostojnost in neodvisnost. Zato sva izbrala način gradnje in materiale, ki so kar se da trajni in potrebujejo kar se da malo vzdrževanja. Ker me zelo zanima energetika in na splošno sodobne tehnologije, hišo ogrevamo in hladimo s toplotno črpalko, na enak način pa segrevamo še sanitarno vodo. Da je sistem v energetskem pogledu na letni ravni samozadosten, vse skupaj napaja sončna elektrarna.

Je pri ureditvi doma kaj, kar bi danes po osmih letih bivanja v hiši spremenili?
Po osmih letih bivanja z ženo ne čutiva posebnih potreb po spremembi. Ker pa se vedno najde prostor za še več funkcionalnosti, sva opazila, da bi kakšna drugačna razporeditev določenih prostorov lahko bila še boljša. Denimo, malo večji prostor za kolesa bi nam vsekakor prišel prav.

Bogdan Kronovsek_home_agLotos (2).png

 

Vam je pri opremi interierja bolj pomemben dizajn ali funkcionalnost izdelka?
Dizajn vedno služi namenu in funkcionalnosti izdelka oziroma opreme, zato je to težko ločiti. Če pa imamo pod dizajnom v mislih zgolj estetski vidik, pa je vsekakor na prvem mestu funkcionalnost že zaradi mojega načina življenja. Z opremo in izdelki je pravzaprav tako: šele ko enkrat dosežejo neko polno funkcionalnost, pride v ospredje tudi estetski vidik. To se ravno sedaj dogaja na področju toplotnih črpalk. Kupci ne razmišljajo več o tem, ali deluje in kako deluje, ampak, kako se bo ta izdelek, ki je že postal neka standardna oprema, integriral v njihov interier in arhitekturo v estetskem smislu.

Ste uporabnik in poznavalec sodobnih tehnologij. Kakšen odnos imate do pametnih telefonov, pametnih inštalacij in pametnih domov?
Vsekakor pozitiven odnos do mere, kjer nam služijo in so nam v pomoč. Ne pa do skrajnosti, da postanemo uporabniki sužnji tehnologije. Zato tudi doma nimamo vsega avtomatiziranega in pokritega s pametnimi inštalacijami, ampak le tisto, kar je funkcionalno in smiselno. Je pa dejstvo, da se upravljanje našega življenja – v mislih imam vso funkcionalno opremo v domu – seli na telefon.

Bogdan Kronovsek_home_agLotos (2).jpg

 

V vašem podjetju ste osredotočeni na visokotehnološke rešitve na področjih ogrevanja in hlajenja ter priprave tople sanitarne vode. Kaj je tisto, kar vas za delovno mizo ta trenutek najbolj zaposluje?
Poleg razvoja proizvodov in storitev je v podjetju ključen tudi razvoj organizacije in odnosov. Ta trenutek predstavlja to in pa digitalizacija, ki jo uvajamo v vse procese, največji izziv.

Kaj vam pomeni ekologija? Se vam zdi, da v Sloveniji podpiramo in razvijamo ekološko miselnost?
Ekologija energetike mi je zelo blizu, saj ponujamo rešitve prav s tega področja. Nenehno namreč iščemo rešitve, kako lahko izrabimo več obnovljivih virov energije in to energijo nato tudi učinkovito porabimo. Sicer se mi pa zdi, da imamo v Sloveniji glede ekologije dve skrajnosti: na eni strani nekakšne okoljske ekstremiste, zaradi katerih bi se moralo življenje kar ustaviti, na drugi strani pa nekatere odločevalce oziroma politike, za katere se zdi, da so popolnoma izgubili stik z realnostjo, ko gre za skrb za okolje. Naj navedem samo en primer: države po tekočem traku opuščajo fosilna goriva; Nizozemska se je tako odpovedala lastnemu plinu in ga celo prepovedala. Slovenija pa v svojih okoljskih strategijah ohranja uporabo plina kot neke strateške dobrine, čeprav gre za fosilno gorivo in ga uvažamo! Pozitivno pa je, da Slovenci, ne glede na državne strategije, razmišljamo bolj pragmatično in zeleno. Svoje bivanje želimo narediti čim bolj racionalno s čim manjšim vplivom na okolje.

Bogdan Kronovsek_home_agLotos (6).jpg

 

Se znajdete v kuhinji? Ste po naravi gurman?
Priznam, da sem gurman in uživam v dobri hrani, predvsem pa v pokušanju novih jedi. Kuhinjo pa raje prepustim mojstrom.

Kaj si želite na novo odkrivati ali doživeti?
Potovati, spoznavati druge dežele in kulture. Zato oba z ženo komaj čakava, da otroci toliko odrastejo, da se bomo lahko podali na kakšno potovanje.

Ko obiščete neko destinacijo zaradi poslovnega dogodka – kakšna so vaša pričakovanja v smislu namestitve, hotelske ponudbe in dodatne ponudbe s strani organizatorja dogodka?
Zame je ključno, da je namestitev prilagojena in dostopna z invalidskim vozičkom. Poslovna potovanja so običajno časovno zelo tempirana in vezana na točno določen cilj ali dogodek. Zato ni prostora za iskanje nekega udobja ali razkošja; vsaj v naši panogi je pač tako. Pri zasebnem potovanju pa nimam želje bivati v kakšnem hotelskem kompleksu, prioriteta mi je spoznavanje dežele.

Bogdan Kronovsek_home_agLotos (3).jpg

 

Kako gledate na življenje?
Da čim bolje izkoristimo čas, ki nam je dan. In da smo ob tem čimbolj koristni sebi in svetu.

Ob vsem uresničevanju osebnih in poslovnih izzivov pridejo tudi težji dnevi.

 

Kdo je vaša podpora?
Družina in starši, sicer pa se mora vsak človek na koncu sam spoprijeti s svojimi težavami in jih rešiti. Pogosto je dovolj že to, da prilagodimo svoj miselnost.

Brez česa bi bilo v življenju težko?
Brez ciljev in izzivov.


Cilj: visoka funkcionalnost
Z modelarstvom se je Bogdan Kronovšek začel ukvarjati že v osnovni šoli, ko ga je navduševalo vse, povezano z letenjem. »Predvsem pa to, da si nekaj zamisliš, načrtuješ, izdelaš in potem še uporabljaš oziroma mora delovati.« Veseli ga izdelovanje vse od jadralnih do akrobatskih letal, a z njimi ne tekmuje. »To je zgolj hobi,« pravi. 
A pogoji za ta konjiček so vsekakor velika natančnost, iskanje perfekcije in podobna brezpogojna predanost, kot jo zahteva tudi njegovo delovno okolje. Tehnično in tehnološko izjemno zahtevni izdelki, zasnovani in izdelani v Kronotermu, spadajo v sam evropski vrh. Ta večkratna savinjsko-zasavska gazela in bronasta gazela je lani na evropski trg postavila toplotno črpalko Adapt, najvarčnejšo toplotno črpalko v Evropi, ki je hkrati petkrat tišja od konkurenčnih izdelkov. Na seznamu nemškega zveznega urada je med 1176 toplotnimi črpalkami zasedla častivredno prvo mesto, kar je vsekakor izkaz izjemne predanosti iskanju odličnih rešitev.
  

Podjetje Kronoterm - Na višku
Tako bi lahko opisali trenutno situacijo, v kateri se nahaja družinsko podjetje Kronoterm. Prvo toplotno črpalko so namreč razvili že pred več kot štirimi desetletji, svoje izdelke pa so nato nenehno izpopolnjevali in v minulih letih kot proizvajalec prav zares zablesteli. Lani so dosegli več kot 13 milijonov evrov prometa, kar je glede na leto prej 30-odstotna rast. Bogdan Kronovšek ve, kaj je botrovalo temu, da so se kazalci tako lepo pokrili: ob izjemnih rešitvah, ki so jih ponudili trgu, se je z izboljšanjem investicijskega ozračja zaupanje partnerjev še dodatno dvignilo. Priznanje Znak kakovosti v graditeljstvu in prvo mesto njihovih toplotnih črpalk na lestvicah tujih trgov pa seveda še dodatno potrjujeta, da so na pravi poti.Ogrevanje doma je urejeno s kombinirano toplotno črpalko, ki koristi energijo okoliškega zraka, edini porabljen energent pa je elektrika. A tudi zanjo odštejejo vsak mesec le nekaj fičnikov, saj je zadnja tehnološka naložba v njihov dom sončna elektrarna, ki pokriva vse potrebe hišnega energetskega sistema.

Njihov dom je prostoren, udoben, svetel in vzor funkcionalnosti v mnogih pogledih, tudi v tem, da je popolnoma prilagojen življenju na invalidskem vozičku.

Šele ko enkrat dosežeš polno funkcionalnost, pride v ospredje tudi estetski vidik, meni Bogdan Kronovšek.

Tehnologija naj služi nam, ne pa da postanemo njeni sužnji. V domu Kronovškovih je avtomatizirano le tisto, kar je funkcionalno in smiselno.

bottom of page